Vatten & Avlopp

Här följer viktig information till alla som är anslutna till vårt vatten- och avloppsnät. Vi vill förhindra vattenläckor och underlätta skötseln av vårt reningsverk och vattenreningen.

Vattenledningar

  • Ni som bor i STUGOR: tänk på att varje höst kontrollera att elslingan runt vattenledningen som kommer in i huset, fungerar. Den ska hindra att vattnet fryser. För eller senare slutar den fungera. Rådet är att tilläggsisolera. Micke kan ge råd och tips, tel: 070-7557837

  • Ventiler i vägen eller in till huset ska ej röras. De är mycket gamla och går lätt sönder.

Detta gäller ALLA:

  • Vid alla vattenarbeten som kräver vattenavstängning skall huvudventilen vid torget framför före detta värdshuset användas.

  • Anlita alltid en auktoriserad VVS företagare.

  • Kontakta styrelsen i förväg så att vi kan informera alla berörda medlemmar. Lämna oss tidplan för arbetet.

Avloppet

Vi äger våra VA ledningar och reningsverket tillsammans. Tommy Åsberg sköter den dagliga driften av reningsverket. Allt är drygt 50 år gammalt, men fungerar hyfsat bra.

Vi ska hjälpas åt så att vi inte får stopp i avloppet eller onödigt arbete i reningsverket. Båda kostar föreningen pengar. Pengar som alla vi betalar in varje år.

  • Bara sådant som har passerat kroppen får slängas i avloppet och toapapper

(EJ hushållspapper, servetter och dylikt!!). Allt annat får Tommy fiska upp i reningsverket. Tänk på att informera även era gäster.

  • Inga kemikalier, oljor eller fett får slängas i avloppet. Samla istället i en plastburk och släng i brännbart. Oljor och fetter fastnar alltid på rörens insida som en klump och orsakar stopp i avloppet till slut.

Om du har frågor kontakta någon i styrelsen


G:a 3 vatten och avlopp Norrlandsporten

Hanebo kommun (införlivades med Bollnäs kommun) som byggde skidanläggningen och stugbyn byggde även vatten- och avloppsanläggningarna i slutet av 1960-talet. Ritningar finns såväl för vatten- och avloppsledningar som reningsverket osv. Det är inte säkert att ledningarna byggts exakt som ritningen föreslog. Vatten- och avloppsledningarna löper parallellt eller tom ovanför varandra genom stugbyn. Stugorna byggdes i grupper av fyra. Mao finns det en fördelningspunkt från vilken det går både vatten- och avloppsledning till oftast fyra stugor. Kartor finns både digitalt och på papper. Kontakta ordföranden. Våra ledningar finns inte med på kommunens kartor.

Enligt Bollnäs kommun har vi dispens från 1980 för reningsverket och ett beslut från 2002. Efter 2002 finns inget om vårt reningsverk i kommunens arkiv. Numera går det även fiberkabel ungefär på samma plats genom stugbyn på södra sidan av stugbyvägen. Mycket viktigt att vid alla grävarbeten alltid begära kabelutsättning både för elledningar och fiberkabel. Kontakta styrelsen i god tid för mer info.

Vattentäkt

Vattentäkten finns 75m söder om riksväg 83 mittemot huvudinfarten till vårt område. Rören går till ca 50 meters djup till grundvattnet. Anläggningen består av en hydropress (trycksatt vattentank) och en dränkpump. Vattentrycket ska vara ca 4-4,5 kg och pumpen startar vid ca 2 kg:s tryck. Det finns även en liten dränkpump för att tömma insipprande vatten från själva pumphuset och en kompressor för att återställa luftkudden i hydroforen. Instruktioner finns i pumphuset. Elförsörjning till pumpen sker från el-central vid bron, belägen i slutet av stugbyn där huvudsäkringarna finns.

Service och underhåll

Föreningen har avtal med Åsbergs Motor som gör översyn av pumpen 1g/månad under snöfria delen av året. Tommy Åsberg tömmer pumphuset från vatten, kontrollerar trycket och återställer luftkudden vid behov.  Vi ansvarar själva för att kolla vattenkvalitén med 2-3 års mellanrum enligt Livsmedelsverkets regler.

Tidigare åtgärder

2019 vattenprov, godkänt resultat.

2020 Ny pump installerad av Molle Energi

2020 Nytt tak till pumphuset

2021 Läcka vid huvudavstängning åtgärdad (två ventiler utbytta) av Stridhs Rör.

2022 Byte av hydrofor till hydropress vid vattentäkten, installation av vattenmätare. Läcka i taket till reningsverket, tillfällig lagning med presenning.

Vattenledningar

Huvudavstängningen för vatten finns utanför värdshuset, samt i Pumphuset. Vattnet får bara stängas av i samråd med styrelsen och efter att alla medlemmar har blivit informerade och bara vid huvudavstängningen. Vattenledningarna är av PVC och håller kanske till 2040. Det finns många avstängningsventiler i området, framförallt i stugbyn. På grund av deras ålder har de ofta rostat sönder och går ej att använda. Det finns en risk att de går (körs) sönder och börjar läcka vatten. Ett sådant läckage hade vi 2021 vid Värdshuset. Vattenpumpen går då jämt och det finns risk att även avloppsvatten rinner in i vattenledningen. Huvudavstängning till varje stuga i stugbyn ligger ofta under altanen och rekommenderas att inte heller användas på grund av risken att den går sönder.

Reningsverket

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling reglerar vad som gäller. Miljökontoret har tillsynsansvar vad gäller vårt avloppsreningsverk.

Inka bioreaktor

I bioreaktorn sker en biologisk behandling av avloppsvattnet som inte längre är laglig. Lufttillförseln till vattnet medför att mängden mikroorganismer ökar och ett flockigt aktivt slam bildas. Detta slam avskiljer suspenderade och lösta ämnen ur avloppsvattnet. Genom att tillrinnande vatten fortlöpande blandas med slam under samtidig luftning, erhålles en process som separerar huvuddelen av föroreningarna från avloppsvattnet. Driftsinstruktion finns i reningsverket. Det renade vattnet leds ut i Bergviken 300 m från stranden. Elförsörjning till reningsverket sker från el-central vid bron, belägen i slutet av stugbyn där huvudsäkringarna finns. Elledningen till reningsverket går rakt ner från elcentralen genom två fastigheter.

Service och underhåll

Föreningen har avtal med Åsbergs motor som gör service och underhåll av reningsverket enligt separat plan som finns i reningsverket.

Tidigare åtgärder

2014 (förmodligen) Slamsugning

2017 Renovering av luftpumpen

Vidtagna åtgärder 2022

Efter samtal med Bollnäs kommun Peter Strömbäck på miljökontoret, Pär Hisved på Helsingevatten och Arne Löf, miljökonsult rekommenderad av kommunen har vi fått reda på som gäller för reningsverket. Kommunen tillhandahöll två dokument: dispens från 1980 föreläggande från 2002. Helsingevatten bidrog med exempel på egenkontrollprogram som gäller för lika stora anläggningar. Miljökonsulten har gått igenom all dokumentation vi har för anläggningen och gett oss sin bild om anläggningen.

Sammanfattning 

Vårt reningsverk fyller inte längre lagens krav om avloppsrening vad gäller utsläpp av fosfor och syreförbrukande ämnen. Risken att vi släpper ut dessa ämnen i Bergviken är stor. Vid ett slamprov var slamhalten 0 % vilket förstärker bilden om att reningsverket inte fungerar som den ska. Vi har blivit bortglömda av kommunen då vi inte har skickat årlig kontrollrapport sedan 2002. Vi saknar egenkontrollprogram som innebär att man tar prover på det utgående avloppsvattnet fyra gånger per år. Det innebär också en rigorös dokumentation av alla åtgärder och avvikelser och en noggrann miljörapport. Avsaknad av allt detta och att reningsverket är olagligt och sannolikt fungerar bristfälligt gör att föreningen bör skyndsamt börja projektera en ny reningsanläggning. Föreningen vill inte dra på sig böter för brott mot miljölagen. Beräknad kalkyl för nytt reningsverk med nuvarande krav (2021) 1,0-1.3 milj. exkl. moms under förutsättning värdshuset omvandlas till fritidsboende (normal belastning av reningsverket). Styrelsen planerar att påbörja projektering att ett nytt reningsverk påbörjas så att stämman 2023 kan ta beslut om byggandet av ett nytt reningsverk. Stämman 2023 beslutade att avvakta tills ett nytt avloppsprov har tagits.

Avloppsledningar

Våra avloppsrör är i betong (från slutet av 60- talet) och sådana läcker ofta in markvatten. Vi behöver ta reda på om så är fallet och hur mycket i så fall. Om mängden är ansenlig behöver vi inspektera rören med kamera för att hitta läckageställen för att åtgärda dem. Det finns även risk att de läcker ut avloppsvatten.

.

Dokument